Jej spożywanie jest zalecane przez czy rok!
Oprócz witaminy C w kapuście występują takie witaminy, jak:
- B1w ilości 0,04-0,05 mg,
- B2– w ilości 0,04 mg,
- B3w ilości 0,26-0,30 mg,
- B6– w ilości 0,11 mg,
- Ew ilości 2-3 mg,
- Kw ilości 0,008-3,0 mg oraz beta-karoten, którego jest w kapuście 0,030-0,042 mg, a także witamina P i U.
Oprócz niezbędnych do życia witamin kapusta jest bogatym źródłem soli mineralnych. Niezbędnego do budowy kości wapnia znajduje się w kapuście 35-46 mg, potasu 227-266 mg, sodu 4-13 mg, fosforu 27,5, magnezu – 18-23 mg, żelaza 0,5 mg, manganu 0,1 mg, miedzi około 0,006 mg, cynku 0,16-1,50 mg, kobaltu 0,007-0,024 mg.
Lecznicze właściwości kapusty kiszonej:
- odświeża umysł, daje uczucie radości- uodparnia na sytuacje stresowe,
- pobudza przemianę materii – wzmacnia układ odpornościowy,
- przyspiesza wykorzystanie żelaza – pomaga w budowie tkanki kostnej,
- reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu,
- wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy),
- pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco,
- przyczynia się do odbudowy zużytej tkanki łącznej.