Jej spożywanie jest zalecane przez czy rok!

Jej spożywanie jest zalecane przez czy rok!

Oprócz witaminy C w kapuście występują takie witaminy, jak:

  • B1w ilości 0,04-0,05 mg,
  • B2– w ilości 0,04 mg,
  • B3w ilości 0,26-0,30 mg,
  • B6– w ilości 0,11 mg,
  • Ew ilości 2-3 mg,
  • Kw ilości 0,008-3,0 mg oraz beta-karoten, którego jest w kapuście 0,030-0,042 mg, a także witamina P i U.

Oprócz niezbędnych do życia witamin kapusta jest bogatym źródłem soli mineralnych. Niezbędnego do budowy kości wapnia znajduje się w kapuście 35-46 mg, potasu 227-266 mg, sodu 4-13 mg, fosforu 27,5, magnezu – 18-23 mg, żelaza 0,5 mg, manganu 0,1 mg, miedzi około 0,006 mg, cynku 0,16-1,50 mg, kobaltu 0,007-0,024 mg.

Lecznicze właściwości kapusty kiszonej:

  • odświeża umysł, daje uczucie radości- uodparnia na sytuacje stresowe,
  • pobudza przemianę materii – wzmacnia układ odpornościowy,
  • przyspiesza wykorzystanie żelaza – pomaga w budowie tkanki kostnej,
  • reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu,
  • wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy),
  • pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco,
  • przyczynia się do odbudowy zużytej tkanki łącznej.
Call Now Button